A programról
   

Az Országgyűlés Hivatala által szervezett, fiataloknak szóló programok egyike a végzős középiskolás diákoknak szóló Parlamenti különóra. A rendkívüli nyílt napok célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerjenek az Országgyűlés munkájába, megismerjék tisztviselőit. Fontosnak tartjuk, hogy a diákokat a programon való aktív részvételre serkentsük, és az Országházat működő intézményként mutassuk be számukra.

A különórán résztvevő diákcsoportok egy egész napot tölthetnek az Országházban. Az Országgyűlési ismeretek óra keretében képet kaphatnak az Országgyűlés munkájáról, és megismerkedhetnek az országgyűlési képviselők mindennapjaival a képviselők munkáját jól ismerő munkatárs beszámolója által. A fiatalok meglátogatják a plenáris ülést, rövid séta keretében megtekintik az Országház néhány nevezetességét, megismerkednek az Országgyűlési őrség feladataival, továbbá részt vesznek két aktivitásra épülő játékon is.

A rendezvényre 11. vagy afölötti évfolyamos középiskolásokból álló csoporttal jelentkezhetnek a középiskolák. A csoport egy osztálynyi diákból és két kísérő tanárból állhat.

A Parlamenti különórák időpontjai az egyes ülésszakok elején kerülnek meghatározásra. Egy alkalommal kettő, illetve négy iskola vesz részt a programon. A részvétel jelentkezési sorrendben történik, egyeztetés alapján. A Következő időpontok menüpont alatt nyomon követhető, hogy az adott napokon mely iskolák vesznek részt a programon.