További programjaink
   

Az Országgyűlés Hivatala a Parlamenti különórákon túl más programokat is szervez a diákok számára. Célunk az, hogy mind a középiskolások, mind a felsőoktatásban résztvevő hallgatók jobban megismerhessék az Országgyűlés munkáját. Állandó programunk a Parlamenti különóra mellett a Demokráciajáték és a Pulpitus beszélgetések.

A Demokráciajátékról:

A Demokráciajáték egy olyan egész napos rendezvény, melynek során a középiskolás diákok képviselők szerepét ölthetik magukra, így testközelből tapasztalhatják meg az országgyűlési munkát. A program során a fiatalok részt vehetnek egy bizottsági ülés, egy plenáris ülés és egy frakcióülés modellezésén, valamint kipróbálhatják a Felsőházi ülésterem szavazórendszerét és a program végeztével sajtótájékoztatót tarthatnak. A rendezvény havonta egy alkalommal kerül megrendezésre az Országgyűlés tavaszi és őszi ülésszakában, egyidejűleg négy középiskolai csoport részvételével.

A program célja aktivizálni, bevonni a diákokat a képviselők munkájának megismerésébe az Országgyűlés törvényalkotó munkájának modellezése által. Programunk távlati célja, hogy a diákok érdeklődjenek a közélet iránt. Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok merjenek véleményt nyilvánítani és kulturált diskurzust folytatni őket érintő témákról, ezáltal a jövőben felelős állampolgárként élhessenek. A program előzetes felkészülést, aktív hozzáállást kíván, melynek során a diákok bővíthetik kommunikációs és érveléstechnikai ismereteiket, és csoportmunkában dolgozhatnak.

Szeretettel várjuk az érdeklődő középiskolai csoportok jelentkezését a következő e-mail címen: demokraciajatek@parlament.hu.

A Mint-a-Parlamentről:

A program célja, hogy az egyetemisták átélhessék a törvényhozók munkáját és megismerhessék a törvényhozás menetét. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében. A rendezvény két napos programsorozat: egy vitanapból és egy ülésnapból áll.

A Mint-a-Parlament egy ideális helyzetet modellez, ahol a képviselők konszenzusra törekednek egy-egy vita során. A résztvevő hat csoport először egy vitanapon vesz részt, ahol az Országgyűlés munkájába kap mélyebb betekintést. A vitanapra kitalálják, és bemutatják az egyes frakciók a saját (fiktív) frakció-profiljukat, majd sor kerül az általuk írt törvényjavaslat bemutatására. A vitanap végén a frakciók közösen szavaznak arról, hogy a benyújtott hat közül melyik kettő törvényjavaslat kerüljön tárgyalásra az ülésnapon.

Az ülésnapra a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslatokhoz egy-egy módosító javaslatot írni. Az ülésnapon bizottságokban, majd plenáris ülésen vitáznak. A vitákat követően szavazásra kerülnek a törvényjavaslatok és a módosító javaslatok. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak, és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvények kapcsán.

A programról érdeklődni a kozonsegszolgalat@parlament.hu e-mail címen lehet.

A Pulpitus beszélgetésekről:

A Pulpitus beszélgetések elnevezésű program aktuális közéleti témákról folytatott találkozási és beszélgetési alkalom. Elsősorban egyetemistákat és főiskolásokat várunk a beszélgetésekre. A havonta megrendezésre kerülő rendezvényeken egy-egy közéleti személyiséggel, illetve Országgyűlési politikussal beszélgetünk kötetlen formában. A rendezvény célja nem politikai vita vagy a hallgatók meggyőzése, hanem háttérbeszélgetés, eszmecsere, illetve az interjúalany személyes, izgalmas, emberközeli bemutatása.

A Pulpitus beszélgetéseken való részvételhez regisztráció szükséges, regisztrálni a következő honlapon lehet: www.parlament.hu/pulpitus.