DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai nap a nők elleni erőszak felszámolásának szentelt világnap. Ez a nap minden évben eszünkbe juttatja, hogy mennyi feladatunk van ezen a téren. Ne gondolják azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez az elmaradottabb országoknak a problémája. Ebben az országban is a nők ötöde megéli a bántalmazást, és hetente emberéletet követel a nők elleni erőszak ebben az országban. Ez a helyzet azonnali lépésekért kiált, és az első kérdés, amit fel kell tennünk, hogy ki felel az erőszakért.

Tragikus, de ebben az országban még mindig ott tartunk, hogy legtöbbször a nőket, az áldozatokat hibáztatják azért a helyzetért, amibe kerültek. Bizonyára kihívóan öltözködött, mondják, ha szexuálisan zaklatták, vagy olyan házisárkány lehetett, hogy a férje kiosztott neki egy-két sallert.

Kérdezem én: Magyarország kormánya így gondolkodik a nőkről? Döbbenten néztem azt a három, fiataloknak szóló prevenciós videót, amit a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság mutatott be „A biztonságosabb Pécsért” projekt keretében.

Az spotoknak az volt a jelmondata, hogy „Tehetsz róla, tehetsz ellene!” A bűnmegelőzésinek mondott oktatóvideók a fiatal nők kihívó öltözködését, viselkedését, alkoholfogyasztását, az égvilágon mindent felelőssé tettek azért, hogy ezek közül a nők közül egy a szexuális erőszak áldozatául esett. Ezek a spotok azt üzenték, hogy az áldozat a hibás, ő tehet róla, ő tehet a helyzetéről, ő tehet arról, ő lehetett volna az az ember, aki megelőzte az erőszakot. A videókban szó sincsen az elkövetőkről, az ő felelősségükről, a videón az elkövető ember végig a homályban marad.

Tisztázzuk, tisztelt uraim és hölgyeim: az áldozatokra nem érvényes ez a szlogen, viszont a kormányra annál inkább. Önök azok, akik tehetnek erről a helyzetről, és önök azok, akik tehetnek ezen helyzet ellen.

Én szeretném felidézni azt, hogy mi az önök szemlélete erről az egész helyzetről. Önök ezt nem is titkolták. Az a szörnyű, hogy nemcsak így gondolkodnak, hanem így is beszélnek. Talán emlékeznek Varga István fideszes képviselőre, hadd idézzük fel a mai napon, hogy ez a képviselő, akit utána az égvilágon semmi retorzió nem érte igazából, hogyan beszélt a magyar nőkről és egyáltalán a családon belüli erőszakról. „Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét.” ? mondta a képviselő. „Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, akkor jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.” Ezt találta mondani az önök képviselőtársa ebben a parlamentben, nem is olyan rég. Azt üzente, hogy ha a nők tudnák a helyüket, ahol Varga volt képviselőtársunk szerint a helyük van, a férfiak nem vernék meg őket.

Na most, nincs is mit csodálkozni, hogyha egy ilyen helyzet van ebben az országban, akkor hetente kerülnek napvilágra azok a hírek, hogy a nőket brutálisan megerőszakolják, bántalmazzák, megölik, és hogy az egyetemek gólyatáboraiban is erőszakos bűnesetek történnek. A kormányzat igazából semmit nem tesz azért, hogy a nőket megvédje ettől a helyzettől, és mondom én ezt azért, mert önök azok, akik az isztambuli egyezményt nem ratifikálják már jó ideje.

Tisztázzunk valamit: ez az egyezmény arról szól, hogy hogyan lehet megelőzni ezeket a helyzeteket. Ez egy prevenciós intézkedéscsomagot tenne le az asztalra, felvilágosító és oktató kampányokról szólna, a rendőrök, az áldozatokkal foglalkozó szakemberek képzéséről, a civil szervezetekkel hogyan kell együttműködni, hogyan kell támogatni őket, a menhelyi kapacitás növelése is benne van, jelenleg százas nagyságrendben vannak ilyen menhelyek ebben az országban, ezres nagyságrendűre lenne szükség. És tudják, mi a Fidesz-KDNP indoklása, hogy miért nem foglalkoznak ezzel az egyezménnyel? Azért, mert azt mondják, hogy nincsen rá pénz.

Na most, én szeretném önöknek elmondani, hogy a 2015-ös költségvetésbe önök 64 milliárd forintot tesznek be a stadionokra, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a Várba költözésére 5 milliárd forintot szánnak. 44 milliárd forintot akarnak kiadni olimpiai központra, és 28 milliárdot a paksi bővítésre. Na most, én letettem önöknek egy módosító javaslatot az asztalra, abban 8 milliárd forintot kérek az isztambuli egyezménynek a ratifikálására. Szeretném tudni, tisztelt képviselőtársaim és tisztelt államtitkár urak, hogy megadják-e önök ezt a pénzt, nem nekem és nem az ellenzéknek, hanem a magyar nőknek.

Emlékeztetném önöket arra, hogy ebben az országban hetente követel emberéletet az erőszak, a nők elleni erőszak, és a magyar nők ötöde megéli a bántalmazást. A Fidesz-KDNP nem engedheti meg magának, hogy miután négy évig semmit nem csinált gyakorlatilag a helyzettel kapcsolatban, nekem ne mondják azt, hogy a 2011-es átalakítás bármit érdemben segített volna. Még egyszer mondom: ezres nagyságrendben lenne szükség menhelyekre, ahová a bántalmazott nők és a bántalmazott nők a gyermekükkel beköltözhetnek, százas nagyságrendben vannak nagyjából ezek a férőhelyek. Szóval, önök ennek nem tettek eleget, nem tettek gyakorlatilag semmit.

Én azt kérem önöktől itt a mai világnapon, hogy fogadják el azt a módosító javaslatot, amiben 8 milliárd forintot kérünk erre a célra. Hangsúlyozom, teljesen fölösleges dolgokra 100 milliárd forintot beütemeztek ebben a költségvetésben. Szeretném tisztázni, hogy a magyar kormány feladata ebben a helyzetben az isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikációja, a megfelelő intézményrendszer kialakítása annak érdekében, hogy minden magyar nő számára védelmet biztosítson a magyar kormány és a Magyar Országgyűlés. Ezt kérem önöktől a mai napon. (Schmuck Erzsébet tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage