Országgyűlés Hivatala

INDÍTVÁNYOK BENYÚJTÁSA

Az Országgyűlés különböző indítványait (pl.: módosító javaslat, törvényjavaslat, interpelláció stb.) irománynak nevezzük. A képviselőknek lehetőségük van arra, hogy indítványaikat, irományaikat nemcsak az Országház épületében, hanem a Képviselői Irodaházban, a VII. emeleten található Képviselői Tájékoztató Központban nyújthassák be.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb a képviselő számára egyszerűbb, ha ott helyben tudják indítványaikat benyújtani. Az Országgyűlésben az indítványokat az Országgyűlés elnökének kell címezni. A benyújtást követően a javaslatot az Iromány-nyilvántartó Osztály munkatársai iktatják, számot kap és szövege elektronikus formában is elérhetővé válik a parlamenti weboldalon.

Fontos tudni, hogy minden képviselői indítványt átvesznek a KTK-ban a Tájékoztatási és Módszertani Osztály munkatársai, de az indítványok alakiságában található pontatlanságokra vagy hibákra (pl. lemarad a javaslat indokolás része vagy nem az Országgyűlés elnökének címezték stb.) minden alkalommal felhívják a benyújtó képviselő figyelmét, ezzel is segítve azok törvényalkotó munkáját.

Vissza

Nyitóoldal