Elnöki köszöntöTisztelt Látogató!

A 2011 első félévi magyar EU-elnökség alkalmából sok szeretettel köszöntöm az Országgyűlés EU-elnökségi honlapján!

Történelmi pillanat ez, hiszen Magyarország először tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az elnökség ellátása alapvetően kormányzati hatáskör, a kormány mellett azonban az Országgyűlésre is komoly szervezési és tartalmi feladatok hárulnak, különösen a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta, amely – egyebek mellett – jelentős mértékben megnövelte a nemzeti parlamentek hatáskörét az uniós döntéshozatalban.

Magyarország nehéz, de megtisztelő feladat előtt áll, az elnökségi felkészülésben és annak végrehajtásában azonban nem voltunk és nem vagyunk egyedül. Spanyolországgal és Belgiummal közös elnökségi triót alkotva Magyarország egy olyan 18 hónapot átívelő időszak alakítója, amely meghatározó az egész Unió jövőjére, és az uniós polgárok életére nézve.

2009. december 1-jén, egy hónappal a spanyol-belga-magyar elnökségi trió kezdete előtt lépett hatályba a Lisszaboni Szerződés, így e három országra esett a megtisztelő feladat, hogy az Unió működését alapvetően meghatározó Szerződés hatályba lépését egyengesse. Nehéz, de hálás kihívás ez, hiszen az utókor számára feledésbe fognak merülni az apró, mindennapi nehézségek, és néhány év múlva mindenki elsősorban arra fog emlékezni, hogy a spanyol-belga-magyar elnökségi trió volt az, amely az Uniót új korszakába vezette.

Más szempontból is meghatározó ez a másfél éves időszak, hiszen például 2010 júniusában került elfogadásra az Európa 2020 stratégia, útjára indul a tagállami költségvetési politikákat összehangoló európai szemeszter, és dönteni kell a közös agrárpolitika és a kohéziós politika reformjáról. Az Országgyűlés – érezve e témák alapvető fontosságát – számos találkozót szervez az uniós tagállamok és tagjelölt országok szakbizottságainak részvételével annak érdekében, hogy minél szélesebb körű eszmecsere – és végül talán egyetértés alakuljon ki e meghatározó kérdésekben.

Honlapunk egyrészt ezen találkozók előkészítését szolgálja, azonban ennél jóval többet is nyújt a tisztelt Látogatónak: átfogó képet ad az Országgyűlésről és az EU elnöki tisztség betöltésében játszott szerepéről, gazdag linktára segítségével kaput nyit a magyar elnökség többi szereplőjéhez és az uniós intézményekhez, végül de nem utolsó sorban pedig hozzájárul a Magyarországról és Budapestről kialakított pozitív kép bemutatásához.

Tisztelt Látogató! Akár résztvevője valamelyik általunk szervezett találkozónak, akár a sajtó képviselője, vagy akár egyszerűen csak érdeklődik irántunk, biztos vagyok benne, hogy honlapunkon érdekes és hasznos információkat talál.

Kellemes böngészést kívánok!

Kövér László
A Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke

'. $site_title .'
Dr. Kövér László
Az Országgyűlés elnöke